Tee pienestä pihasta unelmien puutarha - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Ideoita pieneen pihaan

Ideoita pieneen pihaan

Useimmat puutarhaunelmat voi toteuttaa myös pienellä pihalla. Listaa tärkeimmät toiveesi ja lähde suunnittelemaan pihaa niiden ehdoilla.

Ideoita pieneen pihaan

Useimmat puutarhaunelmat voi toteuttaa myös pienellä pihalla. Listaa tärkeimmät toiveesi ja lähde suunnittelemaan pihaa niiden ehdoilla.

Tavoitteletko yltäkylläistä kukkaloistoa, tuottoisaa hyötytarhaa tai ehkä paikkaa pihapeleille? Haluatko kompostoida vai kaipaatko riippumatossa löhöilyä? Pikkupihassa erilaiset toiveet kannattaa asettaa tärkeysjärjestykseen – ihan kaikkea ei ehkä samaan pihaan mahdu.

Pikkupihojen yleisin muoto on suorakaide. Se on helppo jakaa eri perustoimintojen kesken, mutta vaarana on tylsyys. Erilaisilla rakenteilla ja kasveilla voit tuoda pikkupihaan vaihtelua ja erilaisia tiloja. Istutusryhmien keskellä rungolliset pensaat, pikkupuut tai tukea vasten kasvavat köynnökset tuovat vaihtelevuutta. Valitse myös lehtimuodoiltaan ja -väreiltään vaihtelevia kasveja samaan istutusryhmään.

Kuvagalleria1

Ota kasvivalintoja tehdessä huomioon pihan ilmansuunta ja valoisuus. Useimmat kasvit viihtyvät, kun edes osan päivää pihalle paistaa aurinko. Marjapensaat ja hedelmäpuut kaipaavat aurinkoa tuottaakseen satoa, samoin vihannekset ja yrtit. Pihan varjoisissa kohdissa menestyvät monet varjon perennat, kuten kuunlilja, taponlehti ja varjoyrtti sekä puuvartisista kasveista esim. tuija, lamoherukka ja piippuköynnös.

Katso istutusvinkkejä  


Hedelmiä ja marjoja omasta pihasta

Pikkupihaan ei ole pakko istuttaa erillistä hyötytarhaa, vaan syötäviä kasveja voidaan istuttaa koristekasvien lomaan. Pieneen pihaan sopivalla japaninruusukvittenillä on kaunis kukinta ja maukkaat hedelmät.  Pensasmustikka puolestaan on helppohoitoinen ja runsassatoinen pensas, jonka lehdistö värittyy upeaan ruskaan syksyllä.  

Perinteisistä herukoista ja aronioista on myös vartettuja rungollisia pikkupuita, jotka sopivat perennojen kanssa samaan ryhmään. Omenapuita istutettaessa kannattaa valita hillittykasvuinen yksilö. Tällaisen omenapuun perusrunkona on kääpiöivä lajike ja puu jää ilman leikkauksiakin pienikokoiseksi. Myös pilariomenapuut sopivat kasvutapansa puolesta mainiosti vaikka rivitalopihalle.

Kuvagalleria2

Keittiötarha pikkupihaan

Vihannesten kasvatus on helppoa erilaisissa viljelysäkeissä. Säkkien etu on, että niillä kasvatus onnistuu vaikka kivetyllä seinustalla tai terassilla. Kun viljelysäkit yhdistää Kastelualtaaseen, kasteluväli pitenee jopa neljään viikkoon! Voit siis huoletta lähteä lomalle ilman, että kasvit kärsivät.

Näin kasvatat vihannekset säkeissä

Hieman runsaamman keittiötarhan perustat lavoihin. Lavat lämpenevät keväällä nopeasti ja pitkää kasvuaikaa vaativat lajit ehtivät kypsyä varmemmin kuin tavallisella kasvimaalla. Korkeat lavat ovat myös ergonomisia hoitaa. 

Vinkit lavatarhan perustamiseen  


Lue lisää aiheista