Mitä kannattaa muistaa aurinkoenergiaa hankittaessa? - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Mitä kannattaa muistaa aurinkoenergiaa hankittaessa?

Mitä kannattaa muistaa aurinkoenergiaa hankittaessa?

Biolanin teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen omakotiasuja kertoo, että uusiutuva aurinkoenergia kiinnostaisi.

Mitä kannattaa muistaa aurinkoenergiaa hankittaessa?

Biolanin teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen omakotiasuja kertoo, että uusiutuva aurinkoenergia kiinnostaisi.

Kiinnostus aurinkoenergian hankkimiseen on ollut vahvassa kasvussa jo vuosia, mutta edelleen sen hyödyntäminen Suomessa on melko vähäistä. Biolanin teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen omakotiasuja kertoo, että uusiutuva aurinkoenergia kiinnostaisi. Samaan aikaan vain joka kymmenes hyödyntää aurinkoenergiaa kodin sähköntuotossa*. 
Hankintakynnystä nostaviksi tekijöiksi on Biolan Ekoasumisella tunnistettu sekä matala tietotaso että erilaisten järjestelmien vertailun hankaluus. 

Kenelle aurinkoenergia sopii ja kenelle ei?

Periaatteessa aurinkoenergia sopii kaikille. On kuitenkin tekijöitä, joiden takia aurinko on joillekin hyödyllisempi ja tuottavampi kuin joillekin toisille. Omakotiasujien suurin toive liittyy sähköntuottamiseen aurinkoenergialla.

– Ensimmäiseksi kannattaa kaivaa esille oma sähkölasku. Sieltä näkee sähkön vuosikulutuksen. Jos vuositason kulutus on 10 000 kilowattia tai alle, on hyvin todennäköistä, että aurinkopaneelit eivät nykyisillä sähkön hinnoilla tuota investointia takaisin. Toki silloinkin kyseessä on ekoteko ja ponnistus ilmastonmuutosta vastaan. Kun vuosikulutus nousee yli 15 000 kilowatin, aurinkoenergiainvestointi on varmasti tuottava toimenpide, Biolan Ekoasumisen toimitusjohtaja Matti Hakala kertoo.

Aurinkopaneelit kannattaa siis hankkia, jos sähkön vuosikulutus on 15 000 kilowattia tai yli. Paneelien lisäksi tarvitaan invertteri, ja investoinnin kokonaishinta on noin 6000 euroa. Nykyisillä sähkön hinnoilla takaisinmaksuaika on noin 17 vuotta.

– Tämä on suuruuden ekonomiaa. Mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on, Hakala toteaa.

Ei ole ihan sama millainen paneeli katolle laitetaan

Aurinkopaneelien perustoiminnallisuus on tietysti kaikissa sama: napataan aurinkoa taivaalta ja siirretään se sähkönä töpseleihin. Niissä on kuitenkin tiettyjä eroja, jotka kannattaa huomioida.

– Meidän valikoimissa olevat SolarThor-paneelit on suunniteltu ankariin olosuhteisiin. Ja niitä Suomessa riittää erityisesti talvella, Hakala sanoo.

Paneelien pitää kestää pakkasta ja lunta. Parhaat paneelit kestävät myös suolaisen meri-ilmaston ja myrskyt. Ilmaston ääriolosuhteet ovat Suomessakin muuttuneet ja kesällä voi taivaalta sataa isojakin rakeita. SolarThor-paneelin pinta kestää golf-pallon kokoisen rakeen kuuron.

Myös paneelien kyvyssä ottaa aurinkoa kiinni on eroja. Kun auringonsäteily osuu kennoon, osa siitä kulkeutuu kennon läpi muuttumatta sähkövirraksi. Uudet PERC-paneelit toimivat eri tavalla. PERC-kenno toimii peilinomaisesti. Se heijastaa läpimenevän auringonsäteilyn takaisin kennoon toiselle kierrokselle tuottaen enemmän säteilyä. Näin PERC-kennot ovat tehokkaampia ja niillä on korkeampi hyötysuhde. 

Aurinkopaneelien ostajan muistilista

Muista nämä asiat, kun olet hankkimassa aurinkopaneeleita:

1. Tarkista, että tontille ja katolle paistaa kunnolla aurinko, lappeen paras suunta on etelä. 
2. Tarkista katon kunto, parhaat paneelit kestävät 30–40 vuotta, niin myös katon niiden alla pitää kestää. 
3. Valitse paneelit, joissa on sekä tuotto- että tuotetakuu ja, että ne täyttävät vaaditut IEC-standardit. 
4. Jokaiselta tee se itse -mieheltä asennus ei onnistu, hommaa ammattilaiset tekemään työ. 
5. Sähköasennukset tulee teettää valtuutetulla sähköasentajalla. 

Kiinnostuitko?

Kerromme mielellään lisää aurinkoenergiasta. 

Ota yhteyttä

 

*) Kysely toteutettiin sähköisesti lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 913 omakotiasujaa.