Aurinkosähköjärjestelmästä paras mahdollinen hyöty - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Aurinkosähköjärjestelmästä paras mahdollinen hyöty

Aurinkosähköjärjestelmästä paras mahdollinen hyöty

Aurinkoenergiajärjestelmä kannattaa mitoittaa oman kulutuksen mukaan.

Aurinkosähköjärjestelmästä paras mahdollinen hyöty

Aurinkoenergiajärjestelmä kannattaa mitoittaa oman kulutuksen mukaan.

Paras taloudellinen hyöty aurinkosähköjärjestelmästä saadaan, kun järjestelmän tuottama energia korvaa mahdollisimman paljon verkosta ostettavaa sähköä. Itse tuotettu sähkö korvaa paitsi verkosta ostettavaa sähköenergiaa, myös sen siirron ja verot, joista sähkön kokonaiskustannushinta muodostuu. 

Mikä on aurinkosähköjärjestelmän omakäyttöprosentti ja miten sitä voi kasvattaa?

Aurinkosähköjärjestelmän omakäyttöosuus on se osuus järjestelmän tuottamasta sähköenergiasta, joka kiinteistössä kulutetaan. Mitä pienempi omakäyttöosuus on, sitä enemmän aurinkosähköä syötetään verkkoon eikä sitä siis saada käytettyä kulutuskohteessa. Tällainen aurinkosähköjärjestelmä on käyttökohteen kulutukseen suhteutettuna ylimitoitettu.

Aurinkosähköjärjestelmän ylimitoitus ei ole perusteltua siksi, että ylimääräisen sähkön voi myydä verkkoon. Yleensä verkkoon syötetystä sähköstä maksetaan spot-hinta. Spot-hinta on alhaisimmillaan juuri kesäaikaan, jolloin aurinkosähköä eniten tuotetaan. Sähkön siirrosta ja veroista johtuen sähkön kokonaishinta verkosta ostettaessa on moninkertainen saatuun spot-hintaiseen korvaukseen nähden.

Järjestelmä mitoitetaan kulutuksen mukaan

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus kuhunkin kohteeseen selvitetään yksinkertaisella suunnittelulla. Etäluettavista sähkömittareista kuluttajat saavat vuosittaisen tuntiperustaisen energiakulutusprofiilinsa energiayhtiöltään ja tämän kulutusprofiilin avulla voidaan suunnitella oikeankokoinen järjestelmä kuhunkin kohteeseen. Taulukossa 1 on esitetty suuntaa-antavia esimerkkejä erikokoisten aurinkosähköjärjestelmien omakäyttöosuuden kehittymisestä vuosikulutuksen mukaan omakotitalokohteessa.

Energian kulutus (kWh)

Aurinkosähköjärjestelmän koko kW

Tuotettu energia kWh/vuosi

Itse tuotetun sähkön omakäyttöosuus %

17.000 2,2 2070 82
25.000 2,75 2620 86
35.000 4,13 4010 84

 

Omakäyttöosuutta voi lisätä tehosäätimellä 

Aurinkosähköjärjestelmän omakulutusosuus nousee käyttämällä sähköä eniten silloin, kun aurinkosähköjärjestelmä sitä tuottaa. Tuotettua aurinkosähköä voidaan varastoida akustoon tai ohjata ylijäämäsähkö esim. tehosäätimen avulla resistiiviselle kuormalle, esim. lämpövaraajan vastukselle. Näistä ensimmäinen vaihtoehto ilman automaattista ohjausta on työläs ja toinen vaihtoehto vielä kotitalouskokoluokassa kallis. Kolmas vaihtoehto, tehosäädin, on käyttäjäystävällinen ja kustannuksiltaan maltillinen tapa kasvattaa omakäyttöosuutta ja lopettaa ylijäämäsähkön verkkoon syöttö.

Tehosäätimellä varustetun aurinkosähköjärjestelmän tuottama sähkö kulutetaan ensin kotitalouden normaalissa käytössä. Jos aurinkosähköä tuotetaan yli oman tarpeen, ennen sähkömittaria asennettu energiamittari (kuvassa Smart Meter) lähettää tiedon ylijäämäsähköstä invertterille. Invertteri puolestaan välittää tiedon tehosäätimelle (Ohmpilot), joka ohjaa ylijäämäsähkön lämminvesivaraajan vastukselle. Näin voidaan aurinkosähköjärjestelmän tuottoa optimoida lämmittämällä käyttövettä myöhempää käyttöä varten. Ohmpilot ohjaa portaattomasti nollasta 9 kW:iin ylimääräisen aurinkosähkön resistiivisille kuormille ja siihen voidaan liittää myös lämpöpumppu edellyttäen, että se on ns. SG-valmis lämpöpumppu.

Kuvagalleria1

Aurinkosähköjärjestelmän esite

Kysy lisää tai pyydä tarjous aurinkosähköstä