taimikasvatus - Chilin kasvatus - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Chili

Chili

Chilit ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla. Osa lajikkeista sopii kasvatettavaksi myös ruukussa ikkunalaudalla. 

Chili

Chilit ovat lämpöä vaativia kasveja, joten ne viihtyvät kasvihuoneessa tai aurinkoisella seinustalla. Osa lajikkeista sopii kasvatettavaksi myös ruukussa ikkunalaudalla. 

Chilipaprikat ovat vitamiinipitoisimpia hedelmiä maailmassa. Niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Chilien kuiva-aineesta jopa 20 prosenttia on hyödyllistä kuitua. Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia.

Lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisiinien on todettu edistävän terveyttä muun muassa vilkastuttamalla pintaverenkiertoa ja lisäämällä aineenvaihduntaa. Palkojen tulinen polte saa ihmisessä aikaan endorfiiniryöpyn. Se selittää miksi chilit saavat joillekin aikaan myös fyysistä riippuvuutta.

Artikkelin sisältö

Chilin esikasvatus
Chilin istutus kasvupaikalle
Vinkkejä chilin käyttöön
Chilien tulisuus
Chililajit

 


 

 

Chilin esikasvatus

Chilin taimien esikasvatus aloitetaan tammi-helmikuussa. Pisimmän taimikasvatusajan vaativat pubescens-lajin chilit.

Siemenet kylvetään esikostutettuun Biolan Kylvö- ja taimimultaan, Kasvusammaleeseen tai Sammalnappeihin. Sumuta siemenet vedellä kylvön jälkeen. Sammalnapeissa siemenet pysyvät kosteina pinnallakin, mutta multaan kylvettäessä siemenet kannattaa peittää ohuella multakerroksella. Biolan Pienoiskasvihuoneen kannen alla kosteus säilyy hyvin.  

Chili itää lämpimässä, +25–28 asteessa. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päällä on hyvät olosuhteet itämiselle.

Taimettuminen kestää noin kaksi viikkoa. Kun taimet ovat noin 5–10 cm pituisia ja niissä on ensimmäiset kasvulehdet, on aika koulia hajakylvetyt taimet omiin ruukkuihinsa. Kasvualustaksi valitaan ruukutusvaiheessa Biolan Kasvusammal tai Biolan Yrttimulta. Sammalnapeissa taimi voi kasvaa useamman viikon. Sammalnapissa juuret säilyvät vioittumattomina ruukutusvaiheessa.

Pari viikkoa ruukutuksen jälkeen taimet ovat juurtuneet ja on aika laittaa ruukkuun varastolannoitus. Helpoiten se onnistuu Biolan Yrtti- ja taimilannoitteella. Tee ruukun reunaan  syvä kolo, lisää 2 rkl lannoitetta ja peitä lannoitejauhe kasvualustalla. Varastolannoituksesta riittää ravinteita koko taimikasvatusajaksi ja kasteluun riittää pelkkä vesi.

Varastolannoitteen sijaan chilin taimien lannoitukseen voidaan käyttää myös kasteluveteen sekoitettavaan lannoitetta. Tähän soveltuu Biolan Kastelulannoite.

 

Kuvagalleria2

 

 

Chilin istutus kasvupaikalle

Istutusajankohtaan vaikuttaa chilin tuleva kasvupaikka. Koska chili on kylmänarka, istutusta ulos viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt vähintään +15 asteeseen. Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei saisi laskea alle +10 asteen.

Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin chilin taimet istutetaan vasta touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle kesäkuussa.

Chilin kasvatus on helppoa Biolan Kasvusäkissä. Kasvusäkissä on valmiina luonnonmukaiset ravinteet koko kesän kasvulle eikä työläitä lisälannoituksia tarvita. 

Chilin kasvatus onnistuu myös ruukussa. Valitse ruukku chilin koon mukaan. Isoksi kasvava chili kannattaa istuttaa 10 litran ruukkuun, pieneksi jäävälle riittää muutaman litran ruukku. Kasvualustaksi sopii ilmava Biolan Yrttimaa. Lannoitukseen soveltuu Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoite, jota yksi chili tarvitsee noin kuusi desilitraa kesän aikana. Lannoite voidaan antaa kerralla varastolannoituksena: Taimien väliin tehdään kuoppa, johon lannoite peitetään.

Jos chilin istutetaan multapenkkiin tai suoraan maahan, kasvualustan rakennetta parannetaan biohiiltä ja mykorritsoja sisältävällä Biolan Istutusmullalla tai ilmavalla Biolan Yrttimaan mullalla. Lannoitus kannattaa tehdä taimien väliin samalla tavalla kuin ruukkukasvatuksessa.

 

 

Vinkkejä chilin käyttöön

Voimakkaimpia chilejä käsitellään kumikäsinein, koska paljaisiin käsiin tarttuu polttavaa kapsaisiinia, joka irtoaa vain kulumalla. Kun olet käsitellyt chiliä, älä kosketa silmien tai nenän limakalvoja tai muita ihon herkkiä kohtia.

Ihanteellinen säilytyslämpötila chileille on +10–14 astetta. Chili säilytetään paperipussissa tai löyhästi muoviin käärittynä, ettei se nahistu. Syksyllä vihreiksi jääneet chilit voi kypsyttää huoneenlämmössä haihtumiselta suojattuna.

Chilit ovat monikäyttöisiä ruoanlaitossa. Chilien suurta väri-, maku- ja tulisuuskirjoa käyttäen on mahdollista loihtia monipuolisia herkkuja. Varsinaisten chiliruokien lisäksi monet tutummatkin ruoat saavat uutta potkua taitavalla chilin käytöllä. Chiliruoan ei tarvitse tarkoittaa aina tulista - oikein valituilla chililajikkeilla saadaan mukava lämmöntunne, joka ei kuitenkaan nouse hallitsevaksi.

Chilit voi pakastaa, kuivata, savustaa tai säilöä etikkaan. Pakastaminen esimerkiksi on helppo ja nykyaikainen säilöntämenetelmä. Pakastetuissa chileissä tulisuus, aromi ja maku säilyvät hyvin, vaikka niiden rakenne muuttuukin.


 

 

Chililajit

Osa kasvatettavista chililajeista on luonnonlajeja ja osa on ihmisen jalostamia. Jalostettuja lajeja on neljä pääryhmää:

Capsicum annuum on kaikkein yleisin laji. Kaupan chilit kuuluvat yleensä tähän lajiryhmään. Tämä chililaji on herkin tuholaisille ja hankala talvettaa kotioloissa. Lajikkeita esim. Ethiopian Brown, Star Flame ja Thai Dragon.

Capsicum pubescens on arvostetuin ruokachili. Sen hedelmät ovat meheviä ja suurikokoisia. Tämän chililajin kasvutapa on yleensä rönsyilevä, joten se vaatii runsaasti tilaa tai säännöllistä leikkaamista. Satoa tulee parhaiten, kun yöllä lämpötila on päivälämpötilaa matalampi. Tämän chililajin kukat ovat violetteja. Lajikkeita esim. Rocoto Manzano, Manzano Yellow ja Orange Giant.

Capsicum baccatum on suositeltava chililaji myös aloittelijoille, koska se viihtyy muita lajeja vaatimattomammissa kasvuolosuhteissa. Lajikkeita esim. Aji Cristal, Champion ja Rain Forest.

Capsicum chinense on tulisuudessaan ykkönen, vaikka joukkoon mahtuu myös muutamia laimeita lajikkeita. Kasvutavaltaan tämän chililajin edustajat ovat kompakteja ja kauniin muotoisia.  Talvetus onnistuu lisävalon avulla. Lajikkeita esim. Carolina Rieper, Naga Morich ja Tasmanian Habanero.

Kuvagalleria3

 

 

Chilien tulisuus

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Puhdas kapsaisiini saa arvoksi 16 miljoonaa scovillea, kun taas makea ruokapaprika 0 scovillea. Aikaisemmin tulisimpana lajikkeena pidetyn Habaneron tulisuus Scovillen asteikolla on noin puoli miljoonaa. Tällä hetkellä tulisimpana chilinä pidetään Dragon’s Breath –lajiketta, jonka tulisuus on noin 2,5 miljoonaa scovillea.

Koska scovillet ovat suuria lukuja, chilien tulisuus ilmoitetaan kuluttajille yleensä asteikolla 0–10. Habanero saa tällä asteikolla arvon 10. Sitä tulisemmat chilit saavat luvun 10 perään vielä plusmerkkejä.

Kuvagalleria1

 


Lue lisää aiheista