Siitä tietää, että kesä on tullut kaupunkiin, kun Muru Ravintolan katolle kannetaan kalalaatikoita, taimia, multaa ja lannoitteita. On aika istuttaa kattopuutarha!
Murun kattopuutarhassa kasvatetaan luomuvihanneksia ja yrttejä ravintolan käyttöön. Viime vuonna sato yllätti runsaudellaan murulaiset ja tänä vuonna tavoite on yhtä korkealla.
Kasvihuoneeseen istutettiin tomaatit, chilit ja basilikat. Kaikki nämä lajit viihtyvät selvästi paremmin kasvihuoneen lämmössä kuin taivasalla. Kasvihuoneessa on nyt lisää pinta-alaa ja myös korkeutta. Runkotomaateilla on tilaa kasvaa korkeammiksi ja siksi tomaattisadosta on lupa odottaa jopa entistä suurempi.
Kasvihuoneessa kaikki kasvit istutettiin säkkeihin. Tomaatit ja chilit kasvavat Biolan Kasvusäkissä ja basilikat istutusmultasäkissä. Kaikki kasvihuoneen viljelysäkit on liitetty kastelualtaisiin, jossa vettä riittää jopa useiksi viikoiksi, vaikka olisi aurinkoista. Näin kokkien ei tarvitse kiireisinä työpäivinään keskittyä kasteluun. Kasvusäkissä on valmiina ravinteet koko kesäksi, joten lannoituksesta ei tarvitse huolehtia.
Tänä vuonna istutukseen pääsi tutustumaan myös viereisen päiväkodin lapset. Useimmille lapsista jo pelkkä luvallinen nousu katolle oli jännittävää. Moni pääsi myös ensimmäistä kertaa istutus- ja kylvöpuuhiin. Jokainen ryhmä istutti oman tomaattisäkkinsä kasvihuoneeseen ja he tulevat kesällä katsomaan tuottaako istutus tulosta ja saadaanko tomaatteja.
Avotaivaan alla laatikoissa kasvavat kaikki yrtit, lehtikaalit, herneet, salaatit ja syötävät kukat. Styroksiset kalalaatikot rei’itettiin, jotta ylimääräinen sadevesi pääsee valumaan pois. Laatikot täytettiin Istutusmullalla.
Istutusmullassa mykorritsoja, jotka parantavat kasvien kasvutarmoa ja terveyttä. Lisäksi istutusmullassa on biohiiltä, joka aktivoi hyödyllisten pieneliöiden toimintaa ja varastoi myös vettä. Nämä ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen kasvualustan kattopuutarhaan.
Herneet, salaatit ja rucolat taimettuvat nopeasti ja siksi on kannattaakin kylvää siemenestä suoraan kasvupaikalle ilman esikasvatusta. Päiväkotilaiset saivat kylvää omat herneruukkunsa kotiin viemisiksi. Kolmen viikon päästä herneiden versoja voikin jo saksia esimerkiksi salaattiin ja leivän päälle.
|
|
|
Mistähän kasvista saadaan ensimmäiseksi maistiaisia ravintolan ruokalistalle?