Kurkku-feta-minttusalaatti
Lämmin loppukesä on ainakin meidän puutarhassamme saanut kasvatuslaatikkoon istutetun mintun nauttimaan olosuhteista ja kasvaa rehottamaan niin, että huolimatta ajoittaisesta reilummastakin käytöstä (tuore minttu nimittäin sopii kovin oivasti kesäisiin juomasekoituksiin) satoa riittää edelleen runsaasti.
Juomasekoitusten lisäksi mintusta saa raikkaan ja kesäisen lisäkkeen ruokapöytään esimerkiksi grilliruoan tai vaikkapa savustetun kalan kaveriksi. Kurkku-feta-minttusalaattiin voi käyttää myös oman sadon kurkkuja joko avomaalta tai kasvihuoneesta.
Ainekset:
- 1 osa fetajuustoa
- 4 osaa kurkkua
- 1 osa minttua
- Kastike:
- 2 osaa oliiviöljyä
- 1 osa sitruunamehua
- mustapippuria myllystä
Tee näin:
- Kuori kurkku kokonaan tai osittain, raidallinen kurkku on kivan näköinen ja kuoriminen pehmentää makua. Itse käytin raidoittamisessa koverrusrautaa, mutta raidat saa kurkkuun aikaiseksi myös kuorimaveitsellä. Viipaloi kuorittu tai raidoitettu kurkku.
- Mikäli mintussa on vahvat varret, lehdet kannattaa irrottaa niistä, mutta ohuemmat varret menevät hyvin mukana salaatissa. Hienonna mintunlehtiä hieman halutessasi. Murenna fetajuusto.
- Kokoa salaatti kerroksittain, tai voit myös latoa ainekset tarjoiluastiaan ja sekoittaa kevyesti.
- Pirskottele päälle sitruunamehua ja oliiviöljyä. Rouhi päälle tuoretta mustapippuria.
Kuten jo Heikki Kinnunen aikoinaan kurkkua TV:ssä puraistessaan nasevasti tokaisi: Eiku syömään!