Keittiössä tuoksuu tuore leipä – Puutarhurin leipä
Puutarhurin leipä
Tässä muutama viikko sitten lueskelin naistenlehteä ja törmäsin siellä kiinnostavaan reseptiin. Puutarhurin leipä houkutti niin ulkonäöllisesti kuin ajatuksellisesti – mikäpä sen mukavampaa kuin käyttää oman puutarhan satoa ruoan laittoon tuoreeltaan. Eilen päätin kokeilla ja kyllä kannatti!
Kyseinen leivonnainen on siitä kiva, että täytteen kasviksia voi muutella mielensä mukaan, voi käyttää omassa puutarhassa kasvavia kasviksia (tai esimerkiksi satokauden ulkopuolella sitä, mitä jääkaapista sattuu löytymään). Itselläni oli ylimääräistä purjoa, kun taas reseptissä mainittu punasipuli puuttui, joten sovelsin reseptiä heti kättelyssä. Punasipuli (tai tavallinen sipuli) olisi kenties tuonut hieman makeutta leipään, mutta oikein hyvää se oli näinkin. Leipä näyttää päällepäin perin kasvisvoittoiselta, mutta kasviskerroksen alta löytyy mehevöittävä kerros juustoa, jonka laatua vaihtamalla helposti varioitua jälleen uuden version. Tähän leipään ei siis varmasti kyllästy vaikka sitä tekisi useamminkin!
Puutarhurin leipä:
- 2 1/2 dl haaleaa vettä
- 25 g hiivaa
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 2 tl silputtua tuoretta rosmariinia
- noin 6 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
Täyte:
- 200 g Chevreä
- 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
- 2 punasipulia
- 1–2 punaista paprikaa
- 1–2 rkl oliiviöljyä
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 15 oliivia
- 1 ruukku basilikaa
- sormisuolaa, mustapippuria
- 1–2 dl raastettua parmesaania
- pinjansiemeniä
- Murenna hiiva haaleaan veteen. Lisää sokeri, silputtu rosmariini ja suola. Alusta taikinaan sen verran jauhoja, että syntyy pehmeän kimmoisa taikina. Lisää öljy alustamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota lämpimässä puolisen tuntia.
- Tee täyte taikinan kohotessa. Viipaloi vuohenjuusto. Viipaloi kesäkurpitsa, puolita viipaleet. Leikkaa paprika suikaleiksi ja sipulit renkaiksi. Puolita tomaatit, silppua basilikanlehdet.
- Kuumenna öljy paistinpannulla. Kypsennä kesäkurpitsaa, sipulia ja paprikaa noin 5 minuuttia. Ota pannu pois liedeltä, lisää basilika, tomaatit ja oliivit. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla.
- Kaada taikina leivinpöydälle, vaivaa tasaiseksi ja kauli taikina leivinpaperin päällä noin 30 x 40 cm:n kokoiseksi soikeaksi levyksi. Nosta levy pellin päälle. Levitä juustoviipaleet ja puolet parmesaanista taikinapohjalle. Jätä noin 4 cm:n reunat ilman täytettä. Lisää kasvikset ja loput parmesaaniraasteesta. Käännä reunat kaksin kerroin ja nipistä ne hyvin kiinni. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
- Anna levähtää hetki ja paista 225-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Tarkista, että pohja on kypsä ja jatka tarvittaessa paistamista.