Joulun tuoksun kotiin tuova Saaristolaisleipä – ympärivuotinen resepti
Yksi omista leipäsuosikeistani on Saaristolaisleipä.
Sitä leivotaan meillä säännöllisesti ympäri vuoden, mutta joka kerta kun uunista leijailee tuttu siirapin ja maltaan tuoksu, tuo se Joulun mieleen. Siksipä ajattelinkin lähestyvän sesongin myötä jakaa hyväksi havaitun reseptin myös täällä blogissani. Leipä maistuu oivalliselta ihan vaan palvikinkun tai juustosiivun alla, mutta siitä saa halutessaan erittäinkin juhlavan kun päällysteinä käyttää esimerkiksi graavikalaa tai mätiä kaikkine höysteineen.
Tällä helppotekoisella reseptillä tulee kolme pitkulaista vuokaleipää. Itse tein ne tällä kertaa kertakäyttövuokiin, koska lähtevät lahjoituksena koulun joulumyyjäisiin.
Tarvitset:
- 1l piimää
- 2,5dl tummaa siirappia
- 1rkl suolaa
- 2pss kuivahiivaa
- 3dl ruisjauhoja
- 3dl kaljamaltaita
- 3dl kauraleseitä
- 10–12dl vehnäjauhoja
Tee näin:
- Kuumenna piimä reilusti yli 40 asteiseksi esimerkiksi kattilassa. Lisää nesteeseen siirappi ja suola. Kaada neste taikinakulhoon.
- Sekoita ruisjauhot ja kuivahiiva keskenään ja lisää seos taikinanesteeseen. Sekoita välillä. Lisää maltaat ja leseet ja viimeiseksi vehnäjauhot pienissä osissa. Taikina jää selkeästi löysäksi.
- Voitele vuoat (mikäli käytät silikonivuokaa, voitelua ei välttämättä tarvita) , lusikoi taikina vuokiin, tasoita hieman.
- Anna kohota lämpimässä liinan alla vajaa tunti.
- Paista leivät 175 asteessa ensin 40 minuuttia ja peitä vuoat sitten foliolla tai leivinpaperilla ja anna paistua vielä 40–50 minuuttia.
Anna jäähtyä jos maltat…