Vähässä valossa kasvu väistämättä pysähtyy. Siksi kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi.
Vähässä valossa kasvu väistämättä pysähtyy. Siksi kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi.
Pian on taas käsillä vuoden pimein aika. Marras-joulukuussa luonnonvalo on minimissään ja kun aurinko ei näyttäydy viikkoihin, alkaa valonpuute väistämättä rasittaa huonekasveja.
Jos kesällä joku huonekasvi menestyykin sisemmällä huoneessa ilman kasvivaloja, nyt se on hyvä nostaa lähelle ikkunaa. Minun orkideani kasvavat ikkunan lähellä Ilo Seinätelineessä.
Orkideoiden hoito on helppoa Ilo Orkidearuukuissa. Kasvit saavat olla paikoillaan. Orkideat kastellaan ruukkuun, annetaan kostua noin puoli tuntia ja ylimääräinen kasteluvesi lasketaan hanasta pois.
Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi ikkunan edestä kannattaa siirtää verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.
Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä ne kostealla sienellä tai viemällä ne säännöllisesti suihkuun.
Vähässä valossa kasvu väistämättä pysähtyy. Siksi kastelua vähennetään ja lannoitus lopetetaan pimeimmäksi ajaksi. Jos kastelua jatketaan samalla tavalla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä.
Ennen kastelua kannattaa tunnustella mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. Myös Ilo Altakasteluruukkujen, kuten muidenkin altakasteluruukkujen, vesitilan saa päästää välillä tyhjentymään.
Pimeään aikaan lannoitus korvataan merileväuutteella. Se lisää kasvien elinvoimaa etenkin pimeänä vuodenaikana. Minusta merileväuute on helpointa annostella kasteluveteen.
Myös kuiva huoneilma saa kasvit kärsimään. Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan. Myös tuholaiset, kuten kehrääjäpunkit ja ripsiäiset, lisääntyvät helposti kuivassa huoneilmassa. Siksi kasveja kannattaa sumutella. Myös se auttaa, että kasvit kootaan ryhmäksi. Kasviryhmässä ilmankosteus on suurempi kuin yksittäisen kasvin ympärillä.
Huonekasvit hyötyvät talvella säännöllisistä lehvästösumutuksista.
Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Optimaalista olisi, että kasveilla olisi noin 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Itse pidän kasvivaloja päällä vain illan. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat loisteputket ja elohopealamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.
Kasvivalot parantavat kasvien viihtyvyyttä. Myös lannoitusta voi jatkaa, jos kasvit saavat lisävaloa.