Dinosauruspuu - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Wollemian lehtiä. Kuva: Fritz Geller-Grimm / Creative Commons
Wollemian lehtiä. Kuva: Fritz Geller-Grimm / Creative Commons
Wollemian kaarnaa. Kuva: Public domain
Wollemian kaarnaa. Kuva: Public domain

Dinosauruspuu

Dinosauruspuu

Dinosaurusten valtakaudella yli 65 miljoonaa vuotta sitten suuret kasvinsyöjäliskot mussuttivat araukariakasveihin kuuluvia puita. Sitten valtava asteroidi iskeytyi maahan ja hävitti dinosaurukset ja niiden mukana kyseiset araukariat. Tai niin ainakin luultiin, kunnes vuonna 1994 Sydneyn läheltä Australiasta löydettiin dino… pieni metsikkö, jossa kasvoi tuntemattomia puita.

Puu sai nimekseen australianwollemia (Wollemia nobilis), ja se kuuluu juurikin niihin lajeihin, joita dinosaurukset söivät. Kyseessä on harvinainen, mutta ei ainutlaatuinen esimerkki lasaruslajista, eli eliöstä, jonka luultiin kuolleen sukupuuttoon kauan sitten. Paino sanalla luultiin. Löyty synnytti nopeasti kansainvälisen sensaation.

Tuhannet tutkijat, retkeilijät, kasvienkeräilijät ja muuten vain asiasta kiinnostuneet halusivat vierailla siinä vaikeapääsyisessä rotkossa, jossa wollemiat kasvoivat. Puita oli kuitenkin jäljellä alle sata, ja niiden suojelemiseksi rotkon sijainti pidettiin salassa. Yhä tänäkin päivänä virallisesti sen sijainnin tietää vain kourallinen tutkijoita. Koska puu oli uhanalainen, ja toisaalta koska kiinnostus sitä kohtaan oli massiivista, aloittivat Australian kasvitieteelliset puutarhat massiivisen lisäysohjelman. Nykyään jokainen voi tilata itselleen verkosta oman australianwollemian. Suomessa se pitää tuoda talvisin sisätiloihin, mikä selittänee sen, että wollemiat eivät vielä korista suomalaisia pihoja. Helsingin kasvitieteellisestä puutarhasta sellainen löytyy.