aurinkoenergia - Aurinkosähkö sopii omakotitaloihin ja taloyhtiöihin - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Aurinkosähkö sopii omakotitaloihin ja taloyhtiöihin

Aurinkosähkö sopii omakotitaloihin ja taloyhtiöihin

Aurinkosähköjärjestelmän voi asentaa niin omakotitaloon kuin taloyhtiöönkin. Oikein mitoitetusta järjestelmästä saadaan suurin hyöty, kun mahdollisimman suuri osa tuotetusta sähköstä pystytään hyödyntämään itse. Itse tuotetulla sähköllä säästää energian hinnan lisäksi siirtohinnan ja sähköverot.

Aurinkosähkö sopii omakotitaloihin ja taloyhtiöihin

Aurinkosähköjärjestelmän voi asentaa niin omakotitaloon kuin taloyhtiöönkin. Oikein mitoitetusta järjestelmästä saadaan suurin hyöty, kun mahdollisimman suuri osa tuotetusta sähköstä pystytään hyödyntämään itse. Itse tuotetulla sähköllä säästää energian hinnan lisäksi siirtohinnan ja sähköverot.

Suomessa sähkömarkkinan toimintaa ja sen kehittymistä ohjaa sähkömarkkinalaki, joka koskee myös yksityisiä sähköntuottajia. Sen mukaan pientuottajat on vapautettu sähköveroista eli itse tuotettu sähkö on verotonta. Pientuottajiksi luetaan alle 100 kWp:n tehoiset voimalaitokset ja voimalaitokset, joiden vuotuinen tuotto on alle 800 MWh:ia. Keskimäärin omakotitaloon asennettavat järjestelmän ovat teholtaan noin 3 kWp.  

Käytä tuotettu aurinkosähkö itse

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa suunnitella niin, että järjestelmän tuottamasta sähköstä mahdollisimman paljon pystytään käyttämään itse. Näin itse tuotettu sähköenergia korvaa maksimaalisesti ostosähköä, jonka kuluttajahinta koostuu paitsi energiasta itsestään, myös sen siirrosta ja veroista. 

Oikeasta mitoituksesta huolimatta välillä aurinkoisella säällä tulee hetkiä, jolloin sähköä syntyy enemmän kuin kuluu. Tämä ylimääräinen sähkö myydään verkkoon. Sähkömarkkinalaki edellyttää, että kaikella verkkoon syötettävällä sähköllä on oltava ostaja. Verkkoon syötettävän ylimääräisen sähkön ostamisesta tehdään sopimus sähköyhtiön kanssa.  

Kuluta silloin, kun aurinko paistaa

Sähköä kannattaa kuluttaa silloin, kun sitä auringon paistaessa syntyy. Sähkön kulutukseen ja varastointiin sopivat parhaiten suuret, energiatarpeeltaan ennustettavat kuormat, kuten esimerkiksi lämminvesivaraaja. Lämminvesivaraajaa lämmitetään yleensä yösähköllä, mutta ohjaamalla lämminvesivaraaja toimimaan aurinkosähkötuotannolle otollisempaan aikaan eli päivällä, saadaan aurinkosähköjärjestelmän tuottaman energian omakäyttöosuutta kasvatettua ja vastaavasti verkkoon syötettävän sähkön määrää pienennettyä. Kuorman ohjaus voidaan tehdä kellokytkimellä ja ajastaa varaaja toimimaan päivällä tai logiikkaohjauksella, joka huomioi paremmin sään vaihtelut.

Taloyhtiöt hyötyvät aurinkoenergiasta entistä paremmin

Aurinkoenergiaa voidaan asentaa myös taloyhtiöihin. Yksittäisten asuntojen järjestelmät ovat pienen sähkönkulutuksen vuoksi yleensä kannattamattomia, mutta kun taloyhtiön kaikki asunnot ja kaikki kulutus voi hyödyntää katolta saatavaa sähköä, on järjestelmä toteutettavissa kustannustehokkaasti. 

Lue lisää ratkaisuista taloyhtiöihin

Taloyhtiöt voivat nykyään tuottaa sähköä myös asuntojen käyttöön. Aiemmin laki salli oman aurinkosähkön käytön vain taloyhtiön yhteisten tilojen ja laitteiden, kuten hissin ja rappukäytävän valojen käyttöön. Uudistus tekee aurinkosähkön käytöstä taloyhtiöissä huomattavasti aiempaa kannattavampaa ja kiinnostavampaa. 

Taloyhtiössä yhtenä ratkaisutapana on takamittarointi (kuva 1). Se tarkoittaa, että taloyhtiö ostaa kaiken kiinteistössä käytetyn sähkön eivätkä asukkaat valitse erikseen sähkön myyjää. Kiinteistön päämittarin taakse asennetaan aurinkosähkö ja kytketään kaikki kulutuspaikat. Jokaisen asunnon sähkönkulutusta mitataan erikseen. Katolta tuleva aurinkosähkö jaetaan asiakkaiden kulutusten suhteessa ja taloyhtiö laskuttaa kutakin asukasta vain verkosta otetusta sähköstä. Tuotetun aurinkosähkön määrä saadaan kuluttajien käyttämän sähkön ja verkosta ostetun sähkömäärän erotuksena. 

Kuvagalleria1

Taloyhtiön asukkaat hyötyvät aurinkosähköjärjestelmästä ja takamittaroinnista monella tapaa. Sähkön kilpailuttaminen on taloyhtiön vastuulla ja taloyhtiö saa hankittua sähkön todennäköisesti edullisemmalla hinnalla kuin asukkaat itse. Tuotettu aurinkosähkö jää hyödyttämään taloyhtiötä, sillä oikein mitoitetun järjestelmän tuottama sähkö saadaan hyödynnettyä itse. 

Ennen aurinkosähkön asentamista on hyvä tarkistaa ainakin nämä: 

  • Katon lappeen suunta: optimaalinen suunta on etelään, kaakko– lounas -suuntaus myös hyvä.
  • Lappeen kaltevuus: Normaalisti aurinkosähköjärjestelmä asennetaan noudattamaan lappeen kallistusta.
  • Katon kaltevuustiedot tarvitaan kiinnitysjärjestelmän mitoitukseen.
  • Katon rakenne ja materiaali: Asennusvaiheessa tarvitaan tieto kattotuolijaosta ja katemateriaalista. 
  • Varmista, että sähkömittari tukee kahdensuuntaista mittausta. 
  • Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä kytketään kulutuksen puolelle, sähkömittarin taakse. Useimmat nykyiset etäluettavat digitaaliset sähkömittarit mittaavat energiavirtaa kahteen suuntaan: verkosta taloon ja talosta verkkoon. Sähkömittari ei suorita vähennyslaskua, vaan ilmoittaa molempiin suuntiin tehdyt sähkönsiirrot tuntisummina.
  • Ilmoita sähköverkon haltijalle pienvoimalasi tiedot. Ennen aurinkosähköjärjestelmän kytkemistä sähköverkkoon, on alueverkkohaltijalle ilmoitettava siitä etukäteen. 

Lue lisää SolarThor-aurinkosähköratkaisuista

Kysy lisää asiantuntijaltamme:
Samuli Sievi-Korte
Tuotepäällikkö, aurinkoenergia
samuli.sievi-korte(at)biolan.fi
p. 040 158 9925
 

Lue lisää aiheista