Nurmikon hoito on tärkeää, kun haluaa pihalleen kauniin ja pehmeän nurmen. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat nurmen hyvinvoinnin. Hyvinvoiva ja vahvassa kasvussa oleva nurmikko pärjää kilpailussa rikkakasveja ja sammalta vastaan.
Nurmikon hoito on tärkeää, kun haluaa pihalleen kauniin ja pehmeän nurmen. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat nurmen hyvinvoinnin. Hyvinvoiva ja vahvassa kasvussa oleva nurmikko pärjää kilpailussa rikkakasveja ja sammalta vastaan.
Nurmikon lannoitus
Sammaloituneen nurmikon virkistäminen
Nurmikon leikkaaminen
Nurmikon talvivaurioiden paikkaus
Nurmikon perustaminen
Nurmikon lannoitus on tärkeä osa nurmikon hoitoa. Lannoitustarve riippuu nurmikon käyttötarkoituksesta ja leikkaustiheydestä. Jos nurmikkoa leikataan säännöllisesti ja leikkuujäte on lyhyttä, se voidaan jättää nurmikolle. Leikkuujätteestä palautuu ravinteita hajotustoiminnan seurauksena uudelleen nurmiheinien käyttöön. Tällöin riittää kertalannoitus pitkävaikutteisella Biolan Nurmikkolannoiteella.
Nurmikkolannoitteessa osa ravinteista on heti kasvien käytettävissä, mikä takaa nopean kasvuunlähdön keväällä. Osa ravinteista on hidasliukoisessa muodossa ja siksi Nurmikkolannoitteella saadaan vahvaa kasvua koko kesäksi. Ravinteiden lisäksi mukana on myös humusyhdisteitä, jotka vahvistavat juuristoa.
Biolan Sammalsyöppö on erikoislannoite sammaloituneille nurmikoille. Lannoitusvaikutuksen lisäksi se tuhoaa sammaleen. Tämän vuoksi se on yksi tykätyimmistä nurmikon hoito -tuotteistamme.
Jos leikkuujäte kerätään nurmikolta pois, annetaan kesällä tarpeen mukaan lisälannoitus. Lannoitettu, vahvassa kasvussa oleva nurmikko pystyy kilpailemaan paremmin mm. sammalta vastaan.
Sammal ei pysty kilpailemaan terveen ja voimakaskasvuisen nurmikon kanssa. Siksi on tärkeää hoitaa nurmikon kasvupaikan maata. Usein nurmikon sammaloitumiseen on syynä maan liika tiivistyminen, jolloin juuret eivät saa riittävästi happea.
Nurmikon dressaus eli tyvialueelle levitettävä kate auttaa tiivistynyttä maata virkistymään. Kivennäismaille, kuten savi- ja hiekkapohjaisille nurmikoille, soveltuu parhaiten katteeksi valmis kompostia sisältävä Puutarhan Musta Multa. Humusrikkaalla maapohjalla voidaan käyttää lannoitettua hiekkakatetta: Sekoita 100 litraan hiekkaa 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoitetta.
Dressauksessa katetta levitetään noin 1 cm:n kerros lyhyeksi leikatulle nurmikolle ja haravoidaan tyvelle. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.
Biolan Nurmikon Sammalsyöppö on ratkaisu sammaloituneiden nurmikoiden hoitoon. Se on orgaanis-mineraalinen lannoite, joka myös tuhoaa sammaleen. Sammalsyöppö saa sammaleen kuivettumaan ja ruskettumaan, muttei vahingoita nurmiheiniä tai muita kasveja. Sammalsyöpön hyötymikrobit yhdessä maaperän omien mikrobien kanssa hajottavat kuolleen sammaleen eikä mekaanista poistoa tarvita.
Nurmiheinät viihtyvät hyvinkalkitussa maassa, kun taas sammalet viihtyvät laajalla pH-alueella. Maan pH-tason nostamiseen käytetään nopeavaikutteista Biolan Puutarhakalkkia: ylläpitokalkitukseen riittää 10–30 kg/100 m².
Nurmikko on leikattava säännöllisesti. Normaali leikkauskorkeus on noin 4–5 cm.
Suositeltavinta olisi leikata kerralla 1/3 nurmiheinän kokonaiskorkeudesta. Jos nurmi on kasvanut tavallista pidemmäksi, sitä ei pidä kerralla leikata vakiokorkeuteen.
Toukokuussa, leikkauskauden alussa, nurmikko leikataan kerran viikossa ja parhaan kasvun aikaan jopa useammin. Kuivina kausina on syytä nostaa leikkauskorkeutta ja pidentää leikkausvälejä, koska nurmiheinien juuret ja varsinkin juurenniska ovat arkoja liialliselle kuumuudelle. Syksyllä nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm korkuisena.
Tee näin
Tuleva nurmikenttä salaojitetaan ja pohjamaa muotoillaan niin, ettei siinä ole vettä kerääviä painanteita. Ennen kylvöä maa kalkitaan ja lannoitetaan. Kalkki parantaa maan rakennetta ja vapauttaa ravinteita nurmiheinien käyttöön. Peruskalkitukseen käytetään nopeavaikutteista Biolan Puutarhakalkki maan happamuudesta riippuen 40–100 kg/100 m².
Sopiva peruslannoitus on 30–50 litraa Biolan Luonnonlannoitetta 100 m²:lle. Kalkitus- ja lannoitustarpeen voi selvittää teettämällä maasta viljavuustutkimuksen ennen nurmikon perustamista.
Nurmikon pinta tasoitetaan, haravoidaan ja jyrätään ennen kylvämistä. Paras kylvöaika on toukokuussa ja kesäkuun alussa, jolloin maassa on vielä luontaista kosteutta. Nurmikon voi kylvää myös syksyllä, elokuusta syyskuun puoliväliin asti, jolloin nurmiheinät ehtivät taimettua ennen pakkasia.
Siemenet kylvetään ristikkäisistä suunnista nurmikentän yli. Siemeniä varataan noin 2–3 kg/100 m². Kylvön jälkeen siemenet peitetään kevyesti haravoimalla ja kylvös jyrätään.