Bokashoimalla keittiön biojätteet voidaan käsitellä helposti ja ekologisesti omassa keittiössä. Bokashi-astiaan lisätään biojätteet ja Bokashi-rouhetta ohjeiden mukaan. Kun astia täyttyy, massa jälkikäsitellään ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa.
Bokashoimalla keittiön biojätteet voidaan käsitellä helposti ja ekologisesti omassa keittiössä. Bokashi-astiaan lisätään biojätteet ja Bokashi-rouhetta ohjeiden mukaan. Kun astia täyttyy, massa jälkikäsitellään ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa.
Bokashi tarkoittaa mikrobien avulla aikaansaatua orgaanisen aineksen fermentoitumista. Fermentoituminen tapahtuu EM-mikrobi (effective micro-organisms) avulla hapettomassa tilassa Bokashi-säiliössä.
Bokashi-astiaan voidaan laittaa kasviperäiset biojätteet sekä vähäisiä määriä lihaa ja kalaa. Bokashi -astiaan ei tule laittaa esim. tuhkaa, luita, eläinten jätöksiä ja nestettä.
Bokashi-astiaan laitetaan kerralla pieni määrä biojätettä. Suositus on maksimissaan yksi litra biojätettä kerralla. Biojätteen päälle ripotellaan bokashointiin tarkoitettua EM-rouhetta. Rouhetta annostellaan noin kaksi ruokalusikallista biojätekerroksen päälle. Rouheen määrään vaikuttaa millaista biojätettä astiaan on laitettu. Jos biojäte on esim. kosteaa, rouheen määrää kannattaa lisätä.
Fermentoitumisen nopeuttamiseksi isommat biojätteet on hyvä pilkkoa pienemmiksi, jotta mikrobit pääsevät aloittamaan fermentoitumisen mahdollisimman tehokkaasti. Biolan Bokashi-astiaan sisältyy myös tiivistyslevy, jonka avulla biojätteen saa painettua tiiviiksi. Levy voidaan jättää biojätekerroksen päälle, kun kansi suljetaan.
Bokashi-astian tiiviys on tärkeää, jotta fermentoitumisprosessi toimii. Biolan Bokashi-astian kansi on tiivis ja se kiinnitettään kiinnityssalvalla, jolloin astia pysyy hyvin ilmatiiviinä. Fermentoituminen tuottaa Bokashi -astian pohjalle suotonestettä, joka on helppo poistaa säännöllisesti valuttamalla se hanasta sopivaan astiaan tai viemäriin.
Katso video Bokashin käytöstä:
Kun Bokashi -astia on täyttynyt, kansi suljetaan huolellisesti ja astiaa säilytetään kaksi viikkoa huoneenlämmössä. Tänä aikana astiasta voidaan valuttaa suotonestettä silloin tällöin. Astiaan saattaa fermentoinnin aikana syntyä kaasua, joka pitää päästää pois astiasta avaamalla kansi hetkeksi.
Fermentoitunut biojäte ei sellaisenaan käy kasvualustaksi tai lannoitteeksi. Se pitää vielä jälkikäsitellä kompostoimalla se kompostorissa tai muussa erillisessä jälkikäsittelyastiassa. Mikäli jälkikäsittelyyn käytetään kompostoria, sen tulee olla jyrsijäsuojattu (esim. Biolan Pikakompostori 220eco tai Mökkikompostori). Tällöin Bokashin massa sekoitetaan muuhun kompostorin sisältöön.
Myös erillisen jälkikäsittelyastian voi myös tehdä. Tällöin siihen kerrostetaan käytettyä tai vähäravinteista multaa ja fermentoitunutta biojätettä. Biojäte peitetään mullalla ja annetaan kompostoitua vähintään kaksi viikkoa, kunnes biojäte ei enää erotu mullasta. Ulkona säilytettävä jälkikäsittelyastia tulisi olla kannellinen ja jyrsijöiltä suojattu.