Biolanin porukka - Kehitysinsinööri ratkaisee työarjen ongelmia - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

Kehitysinsinööri ratkaisee työarjen ongelmia

Kehitysinsinööri ratkaisee työarjen ongelmia

Kehitysinsinööri Mikko Vähätalo ratkaisee työkseen ongelmia ja nauttii siitä. Hän arvostaa työpaikan avointa ja ketterää kulttuuria sekä tiimienvälistä yhteistyötä.

Kehitysinsinööri ratkaisee työarjen ongelmia

Kehitysinsinööri Mikko Vähätalo ratkaisee työkseen ongelmia ja nauttii siitä. Hän arvostaa työpaikan avointa ja ketterää kulttuuria sekä tiimienvälistä yhteistyötä.

Mikko Vähätalo aloitti Biolan Groupissa vuonna 2021. Ensimmäinen työtehtävä oli kompostori- ja käymälätehtaan prosessien kehittäminen. Tavoitteena oli tehostaa tuotantoa niin, että samalla tekemisellä saadaan enemmän aikaiseksi. 

Mikon tavoite on löytää prosesseista hukkaa. Hukka voi olla esimerkiksi ylimääräisiä askeleita, odottamista tai virheiden korjaamista. 

”Mietimme yhdessä tiimien kanssa miten oman työn voi tehdä helpommin. Lopulta kompostori- ja käymälätehtaalla pääsimme tulokseen, jossa valusta valmiiseen tuotteeseen työn tuottavuus nousi 70 prosenttia. Myös siisteys ja järjestys paranivat.”

Seuraavaksi Mikko paneutui Biolanin lähettämön pienkeräilyn tehostamiseen. Kevätkiireessä pienkeräily työllistää erityisen paljon, koska siihen tarvitaan käsityötä. Keräilyä havainnoitiin ja huomattiin, että nimenomaan tavaroiden noutamiseen kului paljon aikaa.  

”Tehostimme toimintaa hankkimalla lisää varastohyllyjä ja järjestelemällä tuotteet niin, että eniten tarvittavia tuotteita löytyy lähimpää. Epäoleelliset tavarat poistettiin varastosta kokonaan. Jo näillä toimenpiteillä pienkeräilyn tehokkuus nousi liki 30 prosenttia. Ja kun samalla työn tekemisen mielekkyys ja tekijän mieliala nousevat, se on paras palkinto!”

Ihmiset ovat koneita tärkeämpiä

Vaikka Mikko on konetekniikan DI, häntä kiinnostavat koneita enemmän ihmiset.

”Nautin siitä, että saan ihmisten kanssa ratkaista ja rakentaa asioita! Tässä työyhteisössä ei ole näkyvää hierarkiaa, vaan kaikki osallistuvat kehittämiseen tasavertaisina. Se lisää kehittämisen ketteryyttä, että omistaja on mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa.” 

On Mikko päässyt kehittämään myös koneita. Esimerkiksi litran lannoiteämpäreitä täyttävä kone oli aiheuttanut lisätyötä jo vuosien ajan, koska se ei sulkenut kansia riittävät hyvin, vaan jokainen kansi piti painaa käsin kiinni. 

”Tuotekehityksestä Vainion Mika lopulta keksi ratkaisun kansiongelmaan ja työ ämpärilinjalla helpottui. Tavoitteemme on, että yksilö on koneen hoitaja eikä osa konetta. Kun lähes mahdottomalta tuntunut epäkohta saadaan korjattua, se on työssäni enemmän kuin sata jänistä”, Mikko lohkaisee.

Mikko nimitettiin helmikuussa myös Biolan Groupin työturvallisuuspäälliköksi.

”Mietin kaikessa tekemisessä, että onko turvallisuusnäkökulmat huomioitu, joten tämä uusi tehtävä tuntuu minulle luonnolliselta. Itseni kehittämistä kyllä löytyy näissä työturvallisuusasioissa vielä pitkäksi aikaa.” 

Liikunnasta vastapainoa kehitystyölle

Vapaa-ajallaan Mikko pitää huolta itsestään punttisalilla ja lenkkeilemällä koiran kanssa. Liikunta on ollut hänen elämässään aina tärkeässä asemassa ja hän on kilpaillut muun muassa kiekonheitossa. Harva tietää, että Mikko on veteraanien (yli 35-vuotiaat) SM-hopeamitalisti vuodelta 2016!  Urheilun ohella harrastuslistalta löytyy myös autot: Mikon autotallissa valmistuu ihan pian ajokuntoon vanha Mercedes-Benz.

Mikko haastaa seuraavaksi haastatteluun Juho Tammisen lähettämöstä. ”Juho on pienkeräilyn ytimessä ja on hienoa, jos hän kertoo työstään lisää.”