Ikkunakurkun kasvatus onnistuu ilman pihaa tai parveketta. Kerää tuoretta satoa omalta ikkunalta – Biolanin vinkeillä onnistut!
Ikkunakurkun kasvatus onnistuu ilman pihaa tai parveketta. Kerää tuoretta satoa omalta ikkunalta – Biolanin vinkeillä onnistut!
Ikkunakurkun kylvö
Ikkunakurkun istutus
Ikkunakurkun lannoitus
Ikkunakurkun tuenta
Ikkunakurkun hoito ja sadonkorjuu
Ikkunakurkun lajikkeet
Ikkunakurkkua voi kasvattaa vuoden ympäri, jos pystyy tarjoamaan kasveille lisävaloa. Maaliskuusta lähtien ikkunakurkun kasvatus onnistuu jo luonnonvalossa.
Kurkun siemenet voi kylvää halkaisijaltaan noin 10 cm ruukkuun Biolan Kylvö- ja taimimultaan tai Yrttimultaan, 1 siemen/ ruukku. Jos tilaa on vähän tai kasvatuksen alkuun haluaa päästä ilman multasotkuja, erinomainen kasvualusta kurkun kylvövaiheessa on Biolan Sammalnappi. Sopiva idätyslämpötila on 22–24 °C. Siirrä taimet valoon heti, kun ensimmäiset versot kurottavat mullan pinnalle.
Sammalnappeihin kylvetyt taimet ruukutetaan 1–2 viikon kuluttua kylvöstä Biolan Yrttimultaan tai Kylvö- ja taimimultaan.
Jos kasvatat ikkunakurkkuja taimiruukussa pidempään kuin kolme viikkoa, lisää kasteluveteen Biolan Ravinnenestettä tai Biolan Kastelulannoitetta. Biolan Ravinneneste soveltuu myös luomukasvatukseen.
Ikkunakurkun hoitaminen on sitä helpompaa mitä suuremmassa ruukussa kurkku kasvaa. Yhdelle taimelle kannattaa varata multaa vähintään 10 litraa.
Yksi kurkuntaimi voi kuluttaa satovaiheessa pari litraa vettä päivässä. Siksi istutusastian vesisäiliö helpottaa kastelua. Biolan Planter Kasvatusaltaassa on 26 litran multatila ja 7 litran vesisäiliö. Siihen voi istuttaa kaksi ikkunakurkkua.
Erinomainen multa, sekä ruukkuun että Planteriin, on Biolan Yrttimulta. Siinä on rahkasammalta ja biohiiltä, jotka pitävät mullan ilmavana märkänäkin. Ruukkuviljelyssä biohiili helpottaa kastelua, koska se pystyy varastoimaan itseensä vettä ja luovuttaa sitä mullan kuivuessa kasvin käyttöön.
Hyvän sadon edellytyksenä on riittävä lannoitus. Kurkku on nopeakasvuinen ja käyttää paljon ravinteita kasvuunsa.
Lisää istutusvaiheessa multaan varastolannoite. Taimien väliin, tai ruukun reunaan, tehdään kuoppa, johon laitetaan Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoitetta tai Biolan Luonnonlannoitetta. Varastolannoituksessa koko kasvatuksen aikana tarvittava lannoitemäärä voidaan antaa kerralla. Yksi kurkun taimi tarvitsee noin 7 dl Tomaatti- ja vihanneslannoitetta tai 1,5 litraa Luonnonlannoitetta.
Kasvin juuret hakeutuvat lannoitevarastoon ja ottavat ravinteita tarpeensa mukaan. Ylilannoituksen vaaraa ei ole, kun lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan se jätetään yhtenäiseksi lannoitevarastoksi.
Jos et tee ruukkuun varastolannoitusta, lannoita taimia kaikilla kastelukerroilla Biolan Kastelulannoitteella pakkauksen ohjeen mukaan.
Ikkunakurkut tuetaan kasvamaan ylöspäin. Näin taimet saavat valoa ja kurkun hedelmät on helppo kerätä. Kasvatuksen aikana kurkut kasvavat ikkunan yläreunaan asti.
Istutusvaiheessa sido juutti- tai propeenilanka löysäksi lenkiksi taimen tyvelle. Kieputa tukilankaa taimen kasvaessa jokaisen lehtihangan alapuolelta varren ympäri. Näin varsi pysyy tuen varassa, vaikka sato voi painaa useita kiloja. Narulle voi ikkunan yläpuolelle kiinnittää koukun tai narun voi sitoa tukevaan verhotankoon.
Kurkun lehtihankaan muodostuu kukka, verso ja kärhi. Kärhi on kurkun kiipeämis- ja tarttumaelin, jolla se saattaa tarttua kiinni läheisin kasveihin tai vaikka sälekaihtimiin. Kärhet voit halutessasi poistaa käsin taittamalla, kurkku ei siitä kärsi. Myös lehtihankoihin kasvavat versot taitetaan pois, jotta kurkusta kasvaa yksirunkoinen. Parista alimmasta lehtihangasta kannattaa poistaa myös kukat, jotta kurkku kasvaa pituutta ja voimistuu hieman ennen kun alkaa kasvattaa satoa.
Kun kurkku saa riittävästi vettä, ravinteita ja valoa, jokaiseen lehtihankaan voi kehittyä hedelmä. On tärkeää, että hedelmät kerätään ajoissa. Mitä pidempään hedelmä kypsyy kasvustossa sitä enemmän se kuluttaa kasvin voimia. On kuitenkin luonnollista, että ikkunakurkku pitää välillä satotaukoa eikä jokainen kukka kehity kurkuksi.
Ikkunakurkun kasvatukseen sopivat parhaiten lyhythedelmäiset kasvihuonekurkun lajikkeet. Kasvihuonekurkut ovat partenokarppisia, eli ne tuottavat hedelmiä ilman pölytystä ja hedelmöitystä.Kasvihuonekurkut ovat myös karvasaineettomia eli kurkun mausta ei tule karvas, vaikka kasvi kärsisikin hetkittäin vedenpuutteesta.
Ayda F1: Tummanvihreät, noin 8-10 cm pitkät hedelmät. Satoisa.
Baby F1: Pikkukurkku, jolla on maukkaat ja mureat, noin 8–10 cm pituiset hedelmät.
Deltastar F1: Hieman poimuiset, hyvänmakuiset ja rapeat, noin 16-18 cm pitkät hedelmät.
Iznik F1: Maukkaan rapeat, noin 10 cm mittaiset sileäkuoriset hedelmät. Kestävä härmää vastaan.
Passandra F1: Terve, voimakaskasvuinen ja satoisa. Hieman rosoiset, 15-20 cm pitkät hedelmät.
Picolino F1: Herkullinen ja satoisa. Hedelmät noin 10 cm, mureita ja sileäkuorisia.