Perennapenkin kunnostus - Biolan

Oikopolut

Selaa tuotteita

Lue puurhanhoidon artikkeleita

Lue ekoasumisen artikkeleita


Etsi lähin Biolan-jälleenmyyjäsi

Jälleenmyyjähaku


Biolan Oy – pääkonttori

Käyntiosoite: Lauttakyläntie 570, 27510 Eura
Postiosoite: PL 2, 27501 Kauttua, avoinna arkisin: 8–16

Jälleenmyyjille

Tilauspalvelu: (02) 5491 666, arkisin klo 8–16,myynti@biolan.fi

Kuluttajille: 

Tuoteneuvonta puhelimitse: 0600 16999, arkisin klo 9–12 (50 senttiä minuutti + paikallisverkko tai matkapuhelumaksu)

5.9.2015

Perennapenkin kunnostus

Kasvihuoneen edessä kasvava potager on vuosien saatossa päässyt villiintymään. Tai oikeastaan pihanurmessa kasvava apila on villiintynyt potageriin.

Potager on jaettu neljään lohkoon, joista yksi kasvaa piparminttua ja toinen mäkimeiramia eli oreganoa. Näissä lohkoissa ei rikkakasveille juuri ole sijaa, kun pääkasvit valtaavat kaiken alleen.

Pahiten on kärsinyt kukkalohko, jossa piti kasvaa sammalleimua, kevätkaihonkukka ja bellistä. Sammalleimu oli kuitenkin jo tukehtunut voimakkaampien alle. Päätin, että nyt on viimeinen hetki ehostaa lohko kuntoon.

Ai niin, ja tuo valtavan korkea harmaalehtinen kasvi tuossa pikkuperennojen seurana on harmaaminttu, Mentha longifolia. Sain sen oksan muutama vuosi sitten ystävältäni. Juurrutin verson vesilasissa ja tökkäsin sitten potageriin. Tiesin, että minttu leviää valtavasti ja että se peittää kaiken alleen, mutta kun ei muka ollut parempaakaan paikkaa

Kuvagalleria1

Aloitin rikkaruohottuneen perennapenkin ehostuksen kaivamalla juuripaakut ylös. Jaoin ne teräväkärkisellä lapiolla ja perkasin rikkaruohoista kottikärryjen päällä. Etenkin juolavehnä täytyy poistaa viimeistäkin juurenpalaa myöten, ettei se jatka kasvuaan uudessa kukkapenkissä  – niin ja ne mintun maavarret pitää poistaa yhtä tarkkaan! Kaikki peratut juurakot nostelin muovin päälle odottamaan uudelleenistutusta.

Muokkasin maan kevyesti lapiolla ja lisäsin joukkoon uutta Mustaa Multaa. Nyt syksyllä tärkeintä on, että kasvit juurtuvat paikoilleen ennen talventuloa, siksi lannoitus jäi ensi kevääseen.

Kunnostetun penkin nurmikon puoleiseen reunaan laitoin muovista reunanauhaa estämään rikkakasvien hyökkäystä. Nauha ei ole kaunis, mutta ainakin maanlaisten versojen ja juurien avulla leviävien kasvien kasvua se hillitsee.

Kunnostettuun maahan olikin ilo istutella peratut juurakot. Keskelle istutin kevätkaihonkukat ja reunoille bellikset. Harmaaminttu ei päässyt enää tähän kukkapenkkiin. Jaoin sen kahteen osaan ja istutin molemmat yksilöt Kukanpesään. Kukanpesä on loistava tapa rajoittaa aggressiivisesti leviävien lajien kasvua, joska juuret ja maavarret eivät pääse vaeltamaan. Tällä tavoin minttuakin voi huoletta istuttaa perennapenkkiin.

Syksy on oikea aika jakaa keväällä kukkivat perennat kuten kevätkaihonkukka, vuohenjuuri ja esikot. Syyskuun istutukset ehtivät vielä juurtua hyvin ennen talventuloa. Syysistutuksissa on myös se etu, että syksyllä sataa enemmän kuin keväällä ja kasvit lähtevät laiskallakin kastelijalla helpommin uuteen kasvuun.

Kuvagalleria2

Multaa kynsien alla,

Riikka


Ajankohtaista Biolanilla